İlerleyen yaşlarda yüzdeki yumuşak doku azalır ve yüz kemikleri üzerinden yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru sarkar. Bu durumu yüzün cildinin yüze bol gelmeye başlaması olarak nitelendirmek mümkündür. Yüz germe ameliyatlarındaki amaç bu bolluğu ortadan kaldırıp daha gergin ve diri bir cilt meydana getirmektir.
Yüzdeki sarkmanın en önemli nedeni yer çekimi olsa da, stres, sigara, içki, kötü beslenme, güneş ışınlarının etkisi gibi nedenler yüz bölgesinde sarkmalar, gözaltı torbalanmaları, yüzde derin kırışıklıkların daha hızlı ve kalıcı olmasına zemin hazırlar.
Yüz germe ameliyatı ile yüz derisindeki sarkmış fazlalıklar alınır, deri altındaki ince kas tabakası tekrar şekillendirilip gerilir.
Yaşlanmanın yüz bölgesinde oluşturduğu değişiklikler şöyledir:
- Alın çizgilerinde belirginleşme
- Kaşlarda düşüklük
- Göz kapaklarında sarkmalar
- Göz kenarlarında kaz ayağı denilen çizgilenmeler
- Göz altlarında torbalanmalar ve çizgilenmeler
- Sarkmış yanaklar ve elmacık bölgesinde dolgunluk azalması
- Ağız-burun kıvrımı bölgesinde deri katlantıları ve derinleşme
- Çene kontur hatlarında bozulma-kaybolma
- Boyunda-gıdı bölgesinde sarkma ve yağlanmalar
- Boyunda perdelenmeler - derin kırışıklıklar
- Yüz derisinde güneş lekelerinde artmalar
Yüz germe ameliyatı, yaşlanmayı durdurmaz ama yüz görüntünüzde gençleşme sağlar. Yaşlanma saati geri döndürülür, ama çalışmaya devam eder.
Yüz Germe Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Yüz germe ameliyatları mevcut problemin olduğu bölgeye göre alın ve kaşları içeren üst yüz bölümü, göz hizası ve çevresini içeren orta yüz bölümü ve ağız, çene ve boyun bölgesini içeren alt yüz bölümü şeklinde de ayrılır. Yüz gençleştirme ameliyatlarında amaç; yüzün değişik bölgelerinde sarkmış ve gevşemiş ciltteki dokuları orijinal yerlerine asmak ve sarkmış derilerin fazlasını atarak deriyi gerginleştirmektir.
Yüz germe ameliyatında izler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasındaki doğal kıvrımlarda gizlenir. Ameliyat izleri gizlendiği için çok belirgin olmaz. Yüz germe ameliyatlarına kombine olarak göz kapağı ameliyatları, deri soyma, dolgu - botoks gibi uygulamalar yapmak da başarıyı artırır. Ayrıca yüzün etkilenen bölgesine sınırlı ameliyatlar yapılabilir. Bunlar mini yüz germe, orta yüz germe, tam yüz germe ameliyatlarıdır.
Mini Yüz Germe Ameliyatı
Mini yüz germe operasyonları; daha genç yaştaki (35-45 yaş) hastalara uygulanır , bu hastalar yüz bölgesindeki sarkma tam oturmamış sadece yüzün yanak kısımlarında yer çekimi ve kolajen kaybı ile aşağıya doğru hafif sarkıklık oluşan hastalardır. Operasyon hastaların sarkan yanak bölgesini kaldırma amaçlı gerçekleştirilir .Derin dokuya çok inmeden yanak bölgesinin kaldırılması hedeflenir. Kulak önünden yapılan insizyon ile giriş sağlanarak bu bölgedeki gevşek doku alınır, iç doku sıkılaştırılır. Operasyon genel anestezi ile gerçekleştirilir, ortalama operasyon süresi 2 saattir. Daha sonraki dönemde tam yüz germe olmak için engel değildir.
Orta Yüz Germe Ameliyatı
Orta yüz germe operasyonları; özellikle elmacık bölgesini hedefleyen ameliyatlarıdır. Göz altından sarkan yanak bölgesi dokusunun yukarı taşınarak elmacık kemiği bölgesinin belirgin hale gelmesi ve dudak kenarı çizgilerinin ortadan kalkması sağlanır. Sadece göz altından yapılacak bir kesi ile yapılabildiği gibi; endoskopik (kameralı sistem) olarak saçlı deriden girilerek de yapılabilir. Genelde 40-55 yaş orta yaşlı hasta grubu için uygundur. Operasyon genel anestezi ile gerçekleştirilir, ortalama operasyon süresi 2 saattir.
Tam Yüz Germe Ameliyatı
Tam yüz germe operasyonlarında ise, kulak önünden başlayıp saçlı derinin kenarından yapılan bir kesi ile; hastaya hem mini yüz germe hem orta yüz germe operasyonu aynı anda yapılır. Operasyonda yanak bölgesinin tamamı açılıp, daha derin dokuya müdahale edilerek, hastanın hem yanak bölgesi hem alt yüz bölgesi kaldırılır ve fazla deri alınır. Tam yüz germe operasyonları, daha yaşlanmış cilt yapılarına uygun olup, ortalama 55-60 yaş grubu hastalara uygulanmaktadır. Operasyon genel anestezi ile gerçekleştirilir, ortalama operasyon süresi 2-3 saattir.
Ameliyat Süresi Ne Kadardır?
Ameliyat her zaman genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2-5 saat sürer. Ancak izole yüz ameliyatı ile beraber alt ve üst göz kapağı estetiği, alın germe, kaş kaldırma gibi girişimler de yapılırsa bu süre uzayabilir.
Ameliyat Sonrası Dönemde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Ameliyat sonrası hasta bir gece hastanede kalır ve sonrasında evde takibe devam edilir.
Ağrı çok beklenen durum olmamakla birlikte, ağrı kesicilerle geçecek şekilde ağrılar görülebilir. Bazı durumlarda ameliyat sahasındaki kan ve sıvıların birikmesini önlemek için dren yerleştirilir. Bu drenler 1-2 gün sonra çekilir. Yüzde ilk günlerde şişlikler ve morluklar görülmesi olasıdır. Ancak 1-2 hafta içinde neredeyse tamamen kaybolur. Hasta bu dönemden sonra günlük hayatına döner.
Uygun hastalara yapılan uygun yüz germe ameliyatlarının etki süresi 8-10 yıl kadar devam eder. Ancak yaşlanmanın ameliyattan sonraki dönemde de devam ettiğini akılda tutmakta fayda vardır.
Boyun Germe
Yer çekiminin deri, doku ve kaslar üzerindeki etkisi, boyunda gözle görülür sarkma ve değişiklikler oluşmasına sebep olur. Boyun üzerinde kemer şeklinde kıvrımlar oluşur, gıdık altında yağ toplanır. Yüzde olan değişiklikler ile birlikte kişinin görünümünde fark edilir bir değişim gözlenir.
Boyun ve alt yüz germe işlemlerinde bazen kulak ön ve arkasından bazen de çene altından bir kesi yapılır. Yüz ve boyun derisi serbest kalır. Derinin fazla kısmı çıkartılır. Gerekirse liposuction ile gıdı, çene altı bölgesindeki yağlar alınır.
Genellikle yüz germe ile boyun germe kombine olarak planlanır. Bu ameliyatlar genel anestezi ile uygulanır. Her ameliyatta olduğu gibi burada da iz kalır, ancak çene altı, favori hattı arkası ve kulak önü ve arkasından yapıldığı için dikkat çekmez. Ameliyat sonrası dönemde ilk günlerde hafif sayılabilecek ağrı, morluklar ve orta derecede şişlikler olabilir