Yüzümüzdeki mimik hareketleri ile beraber yüz cildinde çizgilenmeler meydana gelmektedir. Bu mimiklerin sürekli tekrarlanması yıllar içinde çizgilerin sabit hale gelmesine sebep olur. Botoks uygulaması hareket ile birlikte oluşan bu dinamik çizgilerin sabitlenmesini engellemek amacıyla kas hareketlerini zayıflatmak üzere yapılan bir uygulamadır.
Kişinin mimik hareketlerinin gücüne bağlı olarak kırışıklıklar; en fazla alın, göz kenarları ve dudak çevresinde görülmektedir. Doğru botoks uygulamasında amaç kişinin kaslarını sadece güçsüzleştirerek yüzeydeki cildin kırışıklığını engellemek için olmalı, kişiyi ifadesiz hale getirmemelidir.
Uygulama öncesinde cilt üzerine uygulanan anestezik kremler iğne girişi acısını azaltmayı amaçlar. Cilt krem uygulamasından yaklaşık 20 dakika sonra dezenfektan ile silinip hedeflenen kaslara uygun dozlarda botoks uygulaması yapılır.
Botoks kaslara uygulandıktan sonra 7-10 gün içinde etkisini göstermeye başlar.
Botoks işlemi öncesinde içerisinde E vitamini bulunan ilaçlar, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
Botoks uygulaması sonrasında birkaç saat mimik kullanmamaya özen göstermek gerekir. Ayrıca ağır spor aktivitelerinden 24-48 saat uzak durmak önerilir. Uygulama sonrasında aynı gün mümkün olduğu kadar yüz üstü yatmamak, uygulanılan bölgeyi temiz tutmak gerekir. yüzü ovalamak, sıcak banyo ve sıcak kompres uygulamaları hedeflenen kas dışında kasların etkilenmesini sağlayacağı için ilk gün kaçınılmalıdır.
Botoks uygulamasının 10-14. Gününde uygulama yapan hekime tekrar başvurarak kontrol yapılması istenmeyen etkiler mevcut ise bunların hekimin önerileri doğrultusunda ortadan kaldırılması gerekir.
Botoks Uygulaması Yapılamayacak Kişiler
- Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olan kişilerde,
- Tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olan kişilerde,
- Hamile veya emziren kadınlarda,
- Özellikle albumin gibi ürün içeriğindeki etken maddelere karşı alerjisi olanlara uygulanmamalıdır.
Botoks Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tedavi sonrasında 1 - 2 saat süreyle dik pozisyonda kalınmalıdır.
- 24 saat süreyle zorlayıcı egzersiz hareketlerinden uzak durulmalıdır.
- Bir gün boyunca sıcak su ile duş, sauna, yüzme ve egzersizden kaçınılmalıdır.
Botoks işlemi kişiye bağlı olarak ortalama 3 - 6 ay içerisinde etkisini kaybedecektir, doktorunuzla görüşerek yaşınızın ve cilt tipinizin gerektirdiği sıklıkta botoks uygulamasını tekrar etmek önerilir.
Botoks tedavisi ile;
• Alın çizgileri giderilir,
• İki kaş arası bölgede oluşan derin çizgiler giderilir,
• Kaşın kavisli hale getirilerek kaş kuyrukları yukarı kaldırılır,
• Kaz ayağı (göz çevresi) kırışıklıkları giderilir,
• Burun üzerinde yer alan kırışıklıklar giderilir,
• gülümserken diş etlerinin görünmesi engellenir,
• Dudak çevresindeki çizgiler giderilir,
• Boyun bölgesindeki çizgilerin giderilir.
Botoksla Yüz İnceltme - Diş Sıkma (Masseter) Botoksu
Botoks uygulamaları estetik olarak bizi ince kırışıklarımızdan kurtarırken, aynı zamanda önemli birsağlık sorunu olan diş sıkma konusunda da bir çözüm sunar.
Diş sıkmak; kişilerin stres altındayken veya uyurken farkında olmadan sıkça yaptığı bir eylemdir. Dişlerinizi sıkarak uyuyorsanız genellikle sabah çeneniz ağrıyarak uyanırsınız, ayrıca zamanla diş etlerinde çekilme ve diş minelerinde aşınma görülebilir. Diş sıkmanın pek çok alt sebebi vardır, bu sorunları kalıcı olarak çözmeye yönelik uğraşmak kişi için en yararlı olanıdır. Biz burada diş sıkma sonucunda yüzümüzde olan değişimler ve bunlara çözümler hakkında bilgi vereceğiz.
Diş sıkmanın sonuçları;
- Diş sıkmak öncelikle diş minesine zarar verir.
- Baş, çene ve kulak ağrısına sebep olur.
- İlerleyen dönemlerde boyun kasları da sertleşir ve kaslarda tutulmalar başlar.
- Çenemizin arka tarafında yer alan masseter kası dediğimiz kas yapısı zamanla güçlenerek büyür, bu kasın büyümesi yanak bölgelerinde belirginliğe sebep olur.
Diş sıkmaya bağlı olarak masseter kasının büyümesi yüzümüzün yanlara doğru genişleyen bir ifadeye bürünmesine sebep olur. Özellikle kadınlarda çenenin üçgen yapısı önemlidir. Masseter kasının büyümesi bu üçgensi görünümün kare şekline dönüşmesini sağlayarak kadınlarda maskulen ifade oluşmasına sebep olur. Diş sıkma botoksu ile masseter kasının gücünün zayıflatılması bu görüntünün hafiflemesine sebep olur.
Botoks Uygulama
Uygulama öncesinde bölgeye anestezik krem uygulanarak bölge uyuşturulur. Sahanın dezenfektan ile silinmesinden sonra masseter kasının uygun yerlerine uygun dozda botoks sayesinde kasların rahatlaması sağlanır, aşırı kasılmalar zamanla en aza indirilerek kas yapısının incelmesi sağlanır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer. Botoksun etki süresi 1 ay sonra ortaya çıkar. Çenedeki kare görünüm zamanla yumuşayarak daha ince yüz hatları ortaya çıkar.
Diğer botoks uygulamaları gibi kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 6-12 ay arası bir etki süresi vardır. İşlem tekrarlandıkça sonuçları daha yüz güldürücü olacaktır.
Terleme Tedavisinde Botoks Uygulaması
Aşırı terleme, toplumda üçte bir oranında görülebilen ve kişide ciddi bir güven kaybına sebep olabilen bir sağlık ve hijyen sorunudur. Herhangi bir yaşta başlayabilen bu durumun yaygın görülme nedenleri arasında obezite, diyabet, yüksek tansiyon, baharatlı yiyecekler ve aşırı alkol tüketimi yer almakta iken bu sebeplerin hiçbirisi yokken de görülebilir.
Kişinin sıcakta, stres anında, ani ve kuvvetli duygu geçiş anlarında kabul edilebilir miktarlarda terlemesi doğaldır fakat bu miktar kişinin kıyafetini değiştirmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor ve sosyal hayatını etkiliyorsa müdahale gerekir. Bu durum özellikle yaz aylarında sosyal bir fobi haline gelir. Terlemek değil terlemeyle beraber oluşan koku ve kıyafetlerde oluşan lekeler kişiyi sosyal ortamlarda zor durumda bırakır. Ayrıca aşırı terleme, beraberinde mantar ve benzeri cilt hastalıklarını da getirmektedir.
Çoğu insan günde 1 litreye yakın ter üretirken, aşırı terleyen kişilerde bunun 10 katı kadar terleme görülebilir. Aşırı terlemenin en çok görüldüğü yerler yüz, koltukaltı, eller ve ayaklardır. Botoks ile aşırı terlemenin engellenmesinde uygulama bölgeleri özellikle koltuk altı, el ve ayak bölgesi ve son dönemde meme altı bölgesidir.
Botoks Etkisi
Botoks, aşırı terleme yaşadığımız avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanı gibi yerlere uygulandığında o bölgede bulunan ter bezlerini etkisiz hale getirerek terlemeyi önler.
Çoğunlukla tek seansta ve 15 dakika gibi kısa bir sürede yapılan botoks uygulaması ile ağrısız ve acısız bir şekilde aşırı terlemeden kurtulabilirsiniz. Tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur. İşlemin etkisi 1 hafta içerisinde kendini gösterir. Botoksun kalıcılığı ortalama 6-8 ay sürmekle birlikte, hastaların %40’ı bir yıla yakın süre terleme şikayeti yaşamadıklarını belirtmiştir.
Botoksla terleme tedavisi, özellikle konusunda uzman medikal doktorlar tarafından yapılır.
Migren Tedavisinde Botoks Uygulaması
Migren, kişilerin sosyal hayatında büyük sıkıntılara sebep olan baş ağrıları ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağrının çeşidi genellikle başın bir bölümünü etkileyen, zonklayıcı, görme alanınızı daraltarak ışık ve ses hassasiyeti ortaya çıkarır. Bu özelliklerinden dolayı migren hastaları, sosyal ve çalışma hayatlarında oldukça zorlanırlar. Botulinum toksini yani botoks uygulaması, ağrı kontrolünde migren tedavisinde son yıllarda sıkça başvurulan ve çözüm alınan bir uygulama olmuştur.
Botoks Uygulaması
Botoksla migren tedavisinde botoksun sinir uçlarındaki nörotransmitterlerin iletişimini engellemesiyle inflamatuvar ağrının önüne geçilmesi prensibi söz konusudur. Tekrarlayan uygulamalarla birlikte etkinlik artar.
Altta yatan başka bir nörolojik neden yoksa, alın, şakaklar, boyun ve enseye uygulanan botoks, 3-4 ay arayla düzenli olarak yaptırıldıkça kişinin yaşam kalitesi artar. Fakat botoks için migrenin kesin çözümü demek mümkün değildir sadece migren ataklarının etkilediği hayat kalitesinde rahatlatıcı ve fark yaratan bir yöntemdir.
Amerika’da, İngiltere’de ve son olarak ülkemizde migren üzerinde botoksun tedavi olarak kabul edilmesiyle bu kullanım daha da artmıştır.
Kronik migren ağrılarında botoks kullanımı FDA (Amerikan gıda ve ilaç dairesi) tarafından onaylanmış bir uygulamadır.
Migren botoksu, 15- 30 dakika gibi bir sürede, baş ve boyundaki kritik noktalara spesifik dozda uygulanır, birkaç gün içinde etkisini göstermeye başlar ve 12 hafta boyunca migrene bağlı baş ağrılarına karşı önleyici etki gösterir.
Botoks, migrene bağlı baş ağrılarına karşı koruyucu bir tedavi olup, kişiye göre değişmekle birlikte 4-6 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir.
Tüm diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi botoks içeriğine karşı alerjisi olan kişilerde, 18 yaş altı kişilere ve hamilelere uygulanmamalıdır.